X

Toamna și ale ei bogății: fructul care face cât toate medicamentele la un loc

Gutuia este cumva înrudită cu mărul și para, iar rădăcinile ei ar fi din zona euroasiatică, incluzând Uzbekistan, Armenia, Turcia, Ungaria, Macedonia… Ce e cert e că la mine, la țară, nu prea există curte fără un gutui. Cu fructe mic și amărui, sau cu fructe mari, zemoase și înecăcioase. Nu era seară de iarnă în copilărie ca să nu pun pe sobă, în casă, câteva gutui coapte. Ce gust minunat și ce aromă era în casă…

Revenind la zilele noastre, zic specialiștii că deoarece se consumă mai greu, e bine să se consume gutuia rasă, alături de măr. Se poate amesteca și în plăcintă, alături de măr, rezultatul fiind spectaculos. Ceea ce vor însă cercetătorii se ne împărtășească este însă că gutuia este, pe bună dreptate, fructul miraculos al toamnei. Beneficiile  acestui fruct galben ca soarele sunt uimitoare și nu degeaba i se spune fructul de aur.

Beneficiile sunt uimitoare și este copt exact la timp, cât să ne întărească imunitatea. Are o capacitate incredibilă de a preveni cancerul, de a ajuta la slăbit, de a îmbunătăți sistemul digestiv, de a reduce colesterolul și de a stimula sistemul imunitar, scrie portalul doctorulzilei.ro.  Gutuia previne bolile gastrointestinale, calmează inflamația, ne face pielea mai frumoasă, ne scade tensiunea arterială, previne reacțiile alergice și stimulează circulația în sistemul cardiovascular.

Citește și: Cum RECUNOȘTI o portocală că este coaptă și dulce

Gutuia, bombă de vitamine, minerale și fibre

Gutuia este un fruct versatil. Se poate coace sau se poate face gem, compot, se bagă în plăcinte, iar bunicii noștri aveau o rețetă magică și făcea așa numita ”mâncare de gutui”. Totuși, experții spun că beneficiile complete vin dacă se consumă coaja și fructul proaspăt, deoarece este o bombă de vitamine și minerale, antioxidanți și fibre alimentare.

100 g gutuie conțin, potrivit USDA: 84 g apă, 57 calorii, 0.4 g proteine, 0.1 g grăsime, 15.3 g carbohidrați, 1.9 g fibre, 11 mg calciu, 0.7 mg fier, 8 mg magneziu, 17 mg fosfor, 197 mg potasiu, 4 mg sodiu, 0.04 mg zinc. Gutuile contin 37% din doza zilnica recomandata de vitamina C in 100 de grame.

Consumul de gutuie este mai mult decât recomandat, însă fără excese. Deși nu au fost identificate efecte adverse ale acestui fruct, iar toate sursele îl prezintă ca un ajutor de nădejde în dieta zilnică, mai ales toamna, când ne pregătim să ne creștem imunitatea.

Atenție mare la sâmburii de gutuie, care ca și cei de mere, conțin câteva substanțe toxice pentru organism. Însă o gutuie medie pe zi, rasă, fără sâmburi, dar cu coajă, vă va reda strălucirea părului și o bună circulație sanguină. Cantitatea notabilă de potasiu a gutuii optimizează tensiunea arterială. Potasiul este unul dintre mineralele esențiale, întrucât facilitează transferul de fluide efectiv în celule și normalizează tensiunea, relaxând vasele de sânge, reducând presiunea asupra sistemului cardiovascular.

Cu ajutorul gutuilor se poate imbunatati chiar si starea de spirit. Astfel, o lingură de dulceață de gutui poate fi un medicament eficient în combaterea depresiei. De asemenea, 1-2 fructe coapte lăsate pe masă în dormitor fac minuni, substantele eterice din gutuie au proprietati linistitoare.

sursa: doctorulzilei.ro

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro